Men noemt het ook wel niet-reguliere zorg, aanvullende zorg of complementaire zorg. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathie, holistische therapie, reiki en yoga.
Niet-reguliere zorg, aanvullende zorg of complementaire zorg
Men noemt het ook wel niet-reguliere zorg, aanvullende zorg of complementaire zorg. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathie, holistische therapie, reiki en yoga. Je ziet steeds meer dat reguliere beroepsbeoefenaren het als aanvulling op hun reguliere zorg aanbieden. Denk hierbij aan artsen en fysiotherapeuten.
Holistische zorg
Holistische zorg valt onder de alternatieve zorgwijzen. Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt.
Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één. Holistische zorg verwijst naar het managen van de “hele persoon”, niet alleen de symptomen of een ziekte.
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz)
De wet stelt aan alternatieve zorg andere eisen dan aan reguliere zorg. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz) moet een reguliere zorgaanbieder ‘goede zorg’ bieden, terwijl een alternatieve zorgaanbieder geen schade of een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid mag veroorzaken.
Alternatieve Geneeswijze is zorg bieden waar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is geleverd dat het iemand geneest.
Disclaimer:
Allereerst wil ik aangeven dat ik geen arts ben. Ik ben een alternatief holistisch therapeut en kan je begeleiden in het proces wat je doormaakt, maar bij aanhoudende klachten adviseer ik allereerst bij de huisarts of een specialist langs te gaan.